Så du tror at edderkopper ikke skremmer deg? Du liker å leke tøff når en norsk hus-edderkopp kommer vandrende. Det er da vel ikke noe å være redd for?

Da har du kanskje gått glipp av disse beistene!

Disse fem etterkoppene er noen av verdens største og skumleste, og mange av de har et beinspenn på opp til 30 cm! Det er nok til å sende selv den mest hardbarka personen inn i fosterstilling. Her holder det neppe med en sammenrulla avis hvis du vil ta knekken på den.

Vi anbefaler granatkaster. 

Phoneutria Nigriventer – Brasiliansk vandreedderkopp

Med sitt 15 cm store beinspenn og fargerike røde klør ser denne direkte slem ut. Det skumleste med denne karen er giften, som er en av de sterkeste i verden. Heldigvis finnes det en motgift, men hvis du ikke får behandling raskt risikerer man å dø, selv om dette er usannsynlig.

Bittet er ekstremt smertefullt, og en intens brennende smerte, svetting, gåsehud, farlig høyt eller lavt blodtrykk, hjertesvikt, kvalme, kramper, hypotermi, synsforstyrrelser og sjokk venter den som er uheldig å bli bitt. I tillegg fungerer giften som en ekstrem-versjon av viagra på menn, og fører til en ekstremt smertefull ereksjon. (Vi tuller ikke!)

Genus Nephila

By Ashwin06k – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49215872

Som hos mange andre edderkopparter er det damen du må passe deg for. De kan få opp til 15 cm beinspenn, og de spinner edderkoppnett på opptil 1.5 meter i bredde! Giften deres er heldigvis ikke så farlig for mennesker, men den kan fint skremme livet av deg med sin store størrelse, så det er best å holde avstand.

Heteropoda Maxima

Disse edderkoppene ble oppdaget ganske nylig i Laos. Med et vanvittig beinspenn på 30 cm er det en av verdens største edderkopper du møter på hvis du er uheldig å få en slik i hus. De holder seg helst i mørke huler, løper utrolig raskt, og jakter aktivt på byttedyr. Blir du bitt av denne rakkeren kan du regne med hevelser, smerte, kvalme, hodepine, oppkast, ujevn puls og hjerteproblemer.

Therapohosa Blondi

Når vi er inne på dette med store edderkopper… Ingen slår Therapohosa Blondi, som er verdens ubestridte vinner i konkurransen om å være størst blant edderkopper. Heteropoda Maxima har kanskje et noe større beinspenn, men her snakker vi en kropp på nesten 12 cm i lengde, med den største som er observert på størrelse med en middagstallerken!

Heldigvis er dette en fredelig kar, som kun biter i selvforsvar, og er relativt ufarlig for oss mennesker. Hvis ikke du får et hjerteinfarkt av sjokket da, såklart. Hvis denne krabaten begynner å skyte spindelvev etter deg (ja, den kan det), så er det best å komme seg unna. Da er den nemlig i dårlig humør.