Dette er tidenes verste seriemordere: Ted Bundy


ted bundy seriemordere

 

ted bundy seriemordere

Enten du tror de er onde eller sinnsyke, er du en del av et samfunn som både føler avsky og fascinasjon omkring livene og tankene til seriemordere. Hvem er de, og hva motiverer de? Vi kan ikke vite sikkert, men når vi mennesker er i stand til å lage de mest groteske metoder for å påføre andre smerte, blir vi redde for å finne ut av det.

I denne artikkelserien som vil bli publisert hver uke gjennom sommeren, skal vi gå 10 av verdens verste seriemordere nærmere i sømmene. Vi skal utforske tankene deres, motivasjonen deres, essensen av selve livet deres, og hva som førte til at de begikk en rekke grusomme og kaldblodige mord.

Del 1: Ted Bundy

Ted Bundy ble født 24 November 1946, i Burlington, Vermont. På 70-tallet voldtok og drepte han en rekke unge kvinner i flere stater i USA. Han ble forbundet med minst 36 drap, men enkelte mener han begikk opp mot 100 eller flere drap. Han ble henrettet i den elektriske stol i Florida i 1989. Under rettsaken ble han et objekt for beundring og forelskelse blant en rekke kvinner, og han inspirerte flere filmer og bøker om livet hans – og de grusomme og brutale mordene han begikk.

I ung alder

ted bundy ung

Theodore “Ted” Bundy begynte livet som sin mors hemmelig skamplett i familien. Eleanor Cowell var 22 år og ugift når hun fødte Ted, noe som var en skandale i hennes dypt religiøse familie. Hun fødte Ted på et hjem for ugifte mødre i Vermont, før hun tok med seg sin sønn til foreldrene i Philadelphia.

For å skjule sannheten om at han var en bastard (et barn født utenfor ekteskap), ble Bundy oppdratt som den adopterte sønnen til sine besteforeldre. Han ble derfor fortalt at hans mor egentlig var hans søster. Eleanor flyttet med Ted til Tacoma i Washington noen få år senere. I 1951 giftet hun seg med Johnnie Bundy, og paret fikk flere barn sammen. Sett fra utsiden var familien en normal, arbeiderklasse-familie.

Makabre interesser

ted bundy ung juletre

Ted viste tidlig tegn på svært uvanlige interesser. Allerede som 3-åring var han svært fascinert av kniver. Han var en sjenert men intelligent gutt, som hadde gode resultater faglig, men ikke med sine medelever. Som tenåring begynte en mørkere side av Ted å komme til syne. Han likte godt å sniktitte gjennom vinduene til folk, og å stjele gjorde han for morroskyld.

Studentlivet som psykopat

Mens Ted Bundy studerte på universitetet i Washington ble han forelsket i en rik, nydelig ung kvinne fra California. Hun hadde alt han ønsket: penger, klasse, og innflytelse. Da det ble slutt mellom de to ble Ted svært såret og bitter. Mange av hans senere ofre lignet svært mye på den attraktive kjæresten hans fra universitetet – attraktive studenter med langt, mørkt hår. Når Ted begikk et mord holdt det ikke å drepe de vakre kvinnene – de ble også voldtatt og brutalisert på grotesk vis før han slo de ihjel.

Nøyaktig hvor mange kvinner Bundy drepte får vi aldri vite sikkert. Det har vært en intensiv debatt om når han begynte å drepe, men de fleste mener han begynte å voldta og drepe kvinner omkring 1974. Det var også på denne tiden at hans tidligere omgangskrets kunne fortelle at han var blitt mer utadvent og selvsikker. Han ble involvert i sosiale og politiske spørsmål mens han studerte psykologi ved universitetet i 1972. Han søkte og ble også akseptert på jusstudiet i Utah i denne perioden.

ted bundy universitets

Mord i Oregon

I den samme perioden som han studerte psykologi begynte kvinner å forsvinne i Seattle og Oregon. Historier sirkulerte om at kvinnene sist ble sett sammen med en ung, mørkhåret mann ved navn “Ted”. Han lurte ofte ofrene sine inn i bilen sin ved å lure de intetanende ofrene sine til å tro han var skadet mens han ba om hjelp. Deres omtanke viste seg å være en dødelig feil.

Bundy flyttet til Utah høsten 1974 for å gå på jusstudiet. Kort tid etter begynte kvinner å forsvinne her også. I året som fulgte ble han stoppet av politiet som ransaket bilen hans å fant en rekke innbrudsverktøy: et brekkjern, en ansiktsmaske, tau og håndjern. Han ble arrestert for bestittelse av disse verktøyene og politiet begynte å koble Ted til en rekke mord.

ted bundy bevis

I 1975 ble Ted Bundy arrestert for kidnappingen av Carol DaRonch – en av svært få kvinner som klarte å unslippe klørne hans. Han ble dømt til 1 – 15 år i fengsel for saken. To år senere ble han også siktet for mordet på en ung kvinne i Colorado. Bundy var overbevist om sin egen uovervinnelighet, derfor bestemte han seg for å føre sitt eget forsvar, uten advokat. Under et besøk biblioteket til rettshuset klarte Bundy å manipulere en vakt til å forlate rommet, før han hoppet ut av et vindu å rømte. Det tok 8 dager før han ble fanget.

I Desember 1977 rømte Ted Bundy nok en gang fra varetekt. Han klatret ut av et hull han laget i taket på cellen sin etter å ha gått ned 13 kilo for å klare å passe i hullet han hadde laget. Myndighetene oppdaget ikke at Bundy hadde rømt før etter 15 timer, noe som ga den ondskapsfulle seriemorderen et forsprang. Han kom seg helt til Tallahassee i Florida.

Natt til 14 Januar 1978, brøt Ted Bundy seg inn i huset til en kvinnelig studentforening, Chi Omega, på Florida State University. Han angrep 4 unge kvinner som bodde i huset og drepte to av dem. Det tok ikke lang tid før Ted drepte igjen. Den 9 Februar kidnappet, voldtok og drepte han 12 år gamle Kimberly Leach. Dette skulle bli slutten på en lang og grusom periode med voldtekter og mord for Ted Bundy, som ble arrestert senere samme måned.

ted bundy chi omega

I 1979 ble Bundy dømt for drapene på de to jentene i Chi Omega. Det viktigeste beviset i saken kom fra hans egen ondskap. Bitemerkene på en av likene passet biteprøver tatt av Ted Bundy. Han ble dømt til døden for disse to drapene, og ble senere det samme året dømt til døden igjen for drapet på 12 år gamle Kimberly Leach.

Mot sluttented bundy - elektrisk stol

Bundy kjempet hardt for å overleve. Han brukte sine siste år på å anke saken sin. Han ble en svært beryktet kjendis etter rettsaken i Florida, og mange ble svært fascinert av Ted – inkludert flere kvinner som sendte han kjærlighetsbrev. Bundy forsøkte å anke til høyesterett men ble avvist, selv etter å ha tilbudt myndighetene informasjon om en rekke uløste mord i Florida. Han klarte ikke å unngå den elektriske stolen.

4 Januar 1989 møtte Ted Bundy sin skjebne i Florida State Prison. Her ble han henrettet kl 07:00 i den elektriske stolen. Folkemasser hadde samlet seg utenfor fengselet, der de jublet å skjøt opp fyrverkeri under henrettelsen. Ted innrømte 36 mord, men eksperter tror fremdeles han står bak opp mot 100 mord på unge kvinner.

Ted sin død stoppet ikke interessen for hans historie hos publikum, og livet hans har vært tema i en rekke bøker og dokumentarer, i tillegg til flere filmer – den mest kjente er filmen Ted Bundy fra 2002.

Hvorfor drepte Ted Bundy?

Det er mange måter å tolke dette spørsmålet på, men her er mine tanker om Ted Bundy, og hvorfor han drepte og voldtok unge kvinner.

Basert på Ted sitt turbulente forhold med sin mor (som han trodde var hans søster i mange år), barndommen hans i et hjem med svært religiøse foreldre som slo han, og hans manglende evne til å være sosial med andre, tror jeg Bundy levde i en lukket fantasiverden som barn. Han elsket å høre på radio, og fortalte etterforskerke at han ofte følte at han levde i en verden på kant med virkeligheten. Det har også dukket opp beskyldninger om at han ble seksuelt misbrukt av en leder i Speideren når Ted var 12 -13 år. For unge Bundy føltes det nok godt å fantasere om å være mektig, sterk, med full kontroll over både seg selv og andre.

ted bundy mord
Ted Bundy slapper av med to døde kvinner. Foto: Filmen Ted Bundy fra 2002.

Ted slet med å ivareta gode forhold med jenter på sin egen alder, spesielt i samme periode som han begynte å sniktitte inn andres vinduer. Dette ble nok ansett som noe ganske vanlig blant nyskjerrige unge menn på 50-tallet, men for Ted var dette begynnelsen på en trang som fortsatte frem til hans henrettelse i 1989. Han ble tatt for kikking gjennom vinduer èn gang, og kort tid etter begynte han å forfølge kvinner og jenter.

Hans første mord kan ha skjedd så tidlig som 1961 (da var han 14 år), men politiet har ikke klart å spore drapene lenger tilbake enn til 1969, da Ted Bundy var 22 år. Offisielt er det antatt at Bundy

Ted Bundy sekunder før 2000 volt ble sendt gjennom kroppen hans i den elektriske stol. Foto: Filmen Ted Bundy fra 2002.
Ted Bundy sekunder før 2000 volt ble sendt gjennom kroppen hans i den elektriske stol. Foto: Filmen Ted Bundy fra 2002.

drepte kvinner mellom 1974 – 1978. I løpet av denne tiden tror eksperter han kan ha drept opp mot 100 kvinner, mens kun 36 ofre er bekreftet. Det gjør Bundy til en av tidenes mest aktive seriemordere.

Basert på antallet drepte og hans egne tanker om mordene, tror jeg det er ganske tydelig hvorfor han drepte: han likte det. Det var noe dyrisk over det å se en kvinne dø, som ga han en følelse av intens glede og makt. Å drepe var orgasmisk for Bundy, spesielt når hans seksualitet begynte å kombinere seg med de brutale mordene av unge, attraktive kvinner.

Innen han ble arrestert i Florida i 1978 hadde han ødelagt en rekke familier og ført til en grusom død for kanskje 100 kvinner – og han elsket hvert øyeblikk. Det sies at den ynkelige mannen som var igjen av Ted Bundy rett før henrettelsen måtte slepes til den elektriske stolen der han skulle møte sin egen død – en død langt mer human enn han ga sine ofre.

 

 

 

Kommentarer

kommentarer

Leo Lunde

Leo er personen bak Creepysaker.no, og har en lidenskap for det overnaturlige, paranormale, og sjokkerende. Hvis du kunne vært flue på veggen hos Leo ville du sett han grave gjennom obskure nettsider på jakt etter merkelige nyheter og historier. Han har også en interesse for det okkulte og identifiserer seg selv som en filosofisk satanist.

0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format