Her ble nordmenn lobotomert og mishandlet – nå skal Lier mentalsykehus rives


lier asyl mentalsykehus

Lier Asyl er et beryktet mentalsykehus på østlandet. Historien som sitter i disse falleferdige veggene er lang og grusom. Her ble nemlig psykisk syke nordmenn utsatt for torturlignende behandlingsmetoder i et desperat forsøk på å finne en behandling som fungerte. Ofte med døden til følge…

Lier mentalsykehus
Foto: Dirt Chamber

Mange såkalte “urban explorers” har besøkt Lier Asyl med kamera for å fange stemningen, og det har resultert i noen fantastiske bildeserier som vi har fått tillatelse til å publisere. I denne artikkelen kan du se de fascinerende bildene som en  urban explorer under navnet Dirt Chamber har tatt av Lier mens rivingen pågår. Dette er virkelig unike bilder fra det historiske og beryktede mentalsykehuset, og lar oss ta et siste farvel med denne favoritten blant urban explorers og de som er på jakt etter paranormale fenomener og gjenferd.

Lier mentalsykehus har i mange år vært populært blant ungdommer på jakt etter det paranormale, og det sies at dette er et av Norges mest hjemsøkte steder. Det er kanskje ikke så rart etter at mange har meldt om kalde og negative energier i området.

Lier mentalsykehus
Foto: Dirt Chamber

Torturlignende behandling av Norske pasienter

Sovekur med døden til følge

Allerede før krigen hadde behandlingene gitt til pasienter på Lier Asyl klart å ta livet av minst 7 mennesker. En radikal sovekur ble gitt til urolige pasienter fra 1928 og var beryktet for å ta livet av pasientene. Et sterkt narkotisk stoff gjorde at de falt i søvn, og ofte ble de liggende under i 10-12 dager.

Hver dag ble pasienten vekt for å få tilført flytende føde, før de på ny ble dopet ned. Denne grusomme behandlingen ble godt dokumentert av historikeren og forskeren Per Haave, som har skrevet en bok på over 500 sider om psykiatrihistorie i Norge.

Lier mentalsykehus
Foto: Dirt Chamber

Det var gjerne urolige kvinner med psykose eller schizofreni som ble utsatt for denne typen behandling. De ble sett på som urolige og behandlingen var ikke frivillig. Det endte ofte med at kvinnene som allerede led av angst og psykose ble dratt gjennom korridorene og påtvunget behandlingen. Pasientenes protester mot den umenneskelige behandlingen gikk for døve ører.

– 7 av 42 kvinner har dødd av denne behandlingen, og det kan ha vært flere, forteller Haave.

Les også: Disse gamle behandlingene for mentale lidelser vil sjokkere deg!

Insulinsjokkbehandling

Legene på Lier hadde en rekke metoder tilgjengelige for å holde ro på avdelingen. For ledelsen var det viktig at psykiatri fremstod som en ordnet medisinsk vitenskap, og hva er vel bedre enn en rolig avdeling med fredelige pasienter for å bevise at metodene fungerte?

En av disse grufulle og farlige behandlingene ble kalt insulinsjokkbehandling. Ved Norske psykiatriske sykehus ble det frem til 1960-tallet utført slike behandlinger på mer enn 2000 pasienter, og Lier Asyl var beryktet for bruken.

Lier mentalsykehus
Foto: Dirt Chamber

Mange av pasientene fikk varige hjerneskader som følge av å bli lagt i kunstig koma, og behandlingen hadde ingen virkning på lidelsene.

Pasienten ble under tvang gitt store mengder insulin på fastende hjerte. Det førte til at blodsukkeret falt så raskt at pasienten gikk over i koma.

Hjernen er helt avhengig av sukker for å fungere normalt, og raskt blodsukkerfall kan føre til koma med fare for varige hjerneskader.

Behandlingen førte til kraftige reaksjoner, med sterk svette, sikling og skumming rundt munnen, voldsomme brekninger og pustevansker kombinert med rykninger, kramper og epileptiske anfall. Mange fikk også ukontrollert diaré under behandlingen, som altså ikke hadde noen effekt på de psykiske lidelsene deres, bortsett fra å gjøre de verre.

I klippet under ser du filmatiseringen av insulinsjokkterapi fra filmen “A Beautiful Mind“.

Rapporter forteller at det måtte være flere pleiere tilstede for å holde pasienten fast slik at sprøyta kunne settes. Det var også pasienter som ble lagt i reimer under denne behandlingen.

Fordi pasientene ofte var motvillige etter å ha sett resultatene av denne grusomme behandlingen var de naturligvis livredde for å bli utsatt for den, noe som ofte medførte bruk av beltesenger og pleiere som holdt pasientene nede slik at sprøyta kunne settes.

Les også: Disse medisinske apparatene fra gamledager vil gi deg mareritt!

Lier mentalsykehus
Foto: Dirt Chamber

Elektrosjokkterapi

Også kjent som elektrosjokkbehandling. Her ble pasienter bundet fast for så å motta intense bølger med elektrisitet som de trodde ville kurere mange ulike typer mentale lidelser. Denne metoden blir fortsatt brukt i dag, men i mye sjeldnere og i veldig spesifikke situasjoner. Behandlingen har en viss effekt på alvorlige depresjoner og er derfor fremdeles i bruk, men kun etter at alle andre metoder er utprøvd. I dag legges også pasienten i narkose under behandlingen, en luksus som ikke ble unnet pasientene på Lier Asyl.

Pasienten ble bundet fast, før intense elektrosjokk ble sendt rett i hjernen til pasienten gjennom to elektroder. Dette førte til voldsomme kramper, skjelvninger og epileptiske anfall, og en gummienhet ble plassert i munnen til pasienten så de ikke skulle bite av seg tungen.

Under kan du se et klipp av en slik elektrosjokkbehandling fra 40-tallet. Heldigvis er metodene som brukes i dag langt mer skånsomme og gjennomtenkte.

Lobotomi

Kanskje den mest kjente og grusomme behandlingen av de alle. Den transorbitale lobotomien var en fryktet «behandling» som gjorde pasientene om til zombier. En skarp gjenstand ble hamret gjennom øyet og inn i hjernen. Deretter rørte de rundt for å ødelegge deler av hjernen til pasienten. Dette gjorde de mer rolige, og ble derfor ansett som en effektiv terapiform.

Lier mentalsykehus
Foto: Dirt Chamber

I begynnelsen brukte de et borr for å drille inn i hjernen og ødelegge deler av den, slik at pasienten mistet sin personlighet og ble en rolig «grønnsak». Men fordi denne operasjonen krevde et operasjonsrom og var komplisert, fant en nevropsykiater ved navn Freeman opp en enklere metode. Hvorfor ikke bare hamre en ishakke gjennom øyet på pasienten?

NRK-saken “Hull i hodet på Lier” dokumenterer praksisen. Disse behandlingene var så grusomme at de som den gang jobbet som pleiere på Lier fremdeles sliter med å takle inntrykkene de fikk for over 50 år siden.

Alle bilder fra Lier er tatt av Dirt Chamber. Takk for tillatelsen til å bruke disse i saken.

Kommentarer

kommentarer

Leo Lunde

Leo er personen bak Creepysaker.no, og har en lidenskap for det overnaturlige, paranormale, og sjokkerende. Hvis du kunne vært flue på veggen hos Leo ville du sett han grave gjennom obskure nettsider på jakt etter merkelige nyheter og historier. Han har også en interesse for det okkulte og identifiserer seg selv som en filosofisk satanist.

0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tror du vil like disse

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format