Det er mye lidelse i veggene på Luster Sanatorium i Sogn

luster sanatorium

For tiden deler vi ut den norske skrekkfilmen Villmark 2 på BluRay, i anledning at vi har nådd 800 likes på Facebook-siden vår. Så hva er vel mer passende enn historien bak Luster Sanatorium hvor Villmark 2 ble spilt inn?

Delta i konkurransen om å vinne Villmark 2 på BluRay: lik og kommenter denne posten. Konkurransen avsluttes 30. mars.

Det nå nedlagte psykiatriske sykehuset har også vært tuberkulosesanatorium. Det sier seg selv at det sitter mye lidelse i veggene på Luster Sanatorium i Sogn.

Les også: Dette er Norges mest hjemsøkte steder! Tør du å gå inn?

Når du kjører opp den smale grusveien mot Harastølen vil det til slutt åpenbare seg en stor og forlatt hvit murbygning. Etter at Villmark 2 kom ut er det nok denne filmen folk flest forbinder med stedet, men assosiasjoner til Ondskapens Hotell er også lett å få når du nærmer deg det gigantiske gamle bygget.

luster sanatorium

Men det er aldeles ikke et hotell du nå ser på. I de vakre omgivelsene ligger nemlig et gammelt, nedlagt tuberkulose-sanatorium, som senere ble brukt som psykiatrisk sykehus og asylmottak. I dag minner Luster mer om et spøkelseshus, og det sitter mye lidelse i veggene på et slikt sted.

I 1902 åpnet Luster Sanatorium på Harastølen. Med 96 sengeplasser skulle stedets gode og tørre klima kurere de som var rammet av tuberkulose. Her skulle pasientene isoleres fra resten av verden for å hindre smitte av den livsfarlige sykdommen.

Les også: Topp 10 skrekkfilmer du ikke burde se alene!

luster sanatorium

Isolasjonen gjorde at det utviklet seg et lukket samfunn, med teaterforestillinger og konserter, og enkle leker innendørs. Men stedet har ikke glemt lidelsen til alle de som mistet livet der ute i skogen…

Etter andre verdenskrig kom endelig en vaksine mot tuberkulose, og sanatoriet ble nedlagt. I 1959 ble 140 psykiatriske pasienter flyttet til Luster. Turgåere i området kunne ofte se pasienter som gikk hvileløst rundt i luftegården…

luster sanatorium 3

Skikkelser og åndelig aktivitet

Det vandrer historier om observasjoner av uforklarlige skikkelser og åndelig aktivitet i vinduene på Luster, om tidligere pasienter som aldri forlot sykehuset, og om et piano som spiller av seg selv.

Det organiseres spøkelsesjakter der, som du kan lese mer om hvis du klikker her.

Se Traileren til Villmark 2 som er spilt inn på Luster Sanatorium.

Kommentarer

kommentarer