Disse gamle behandlingene for mentale lidelser vil sjokkere deg!


Ikke alt var bedre før! Psykiatrien har kommet langt, selv om det fremdeles er mye gjetting og feilbehandlinger, selv i siviliserte Norge. For ikke lenge siden kunne VG avsløre at folk bindes fast i sengene sine i mange døgn i strekk, og at elektrosjokk fremdeles blir brukt aktivt i psykiatrien i Norge, også mot pasientenes vilje! Dette trodde jeg kun var noe man så på film!

Men heldigvis har det blitt bedre enn før, noe disse grusomme behandlingene mot mentale lidelser viser oss. Jeg er takknemlig for at jeg ikke er sinnslidende og levde for 100 år siden!

Vi starter like gjerne denne lista med en behandlingsform som fremdeles blir brukt, selv om det foregår under mer kontrollerte former i dag.

Elektrosjokkterapi

Også kjent som elektrosjokkbehandling. Her ble pasienter bundet fast for så å motta intense bølger med elektrisitet som de trodde ville kurere mange ulike typer mentale lidelser. Denne metoden blir fortsatt brukt i dag, men i mye sjeldnere og i veldig spesifikke situasjoner.

Under en elektrosjokkbehandling ble pasienten bundet fast, før de sendte intense elektrosjokk inn i hjernen til pasienten gjennom to elektroder. En gummienhet ble plassert i munnen til pasienten for å unngå at vedkommenet bet av seg tungen på grunn av sjokket.

Hvis du våger, kan du se denne minidokumentaren om bruken av elektrosjokkterapi på 40-tallet.

Hydroterapi

Å få et bad virker kanskje ikke så ille.. Helt til du får vite at det skal foregå i isvann, mens du blir bundet fast og får en maske over ansiktet, mens de spyler deg med harde stråler iskaldt vann. Hvorfor de trodde at dette skulle kurere noe som helst forstår jeg ikke.

Insulinsjokkterapi

Insulin bidrar til å stabilisere blodsukkeret vårt. Hvis nivået kommer helt ut av balanse, som f.eks. kan skje hos folk med diabetes, risikerer man å miste bevisstheten, og i verste fall faller man i koma. Dette benyttet legene for å behandle pasienter med schizofreni. De ble injisert med store mengder insulin som førte til at pasientene falt inn i et dypt koma – ofte i dagesvis. Dr. Manfred Sakel trodde pastientene ville være friske når de våknet.

Malariavirus

Malariaviruset er fremdeles et av de farligste virusene vi mennesker kan rammes av. Leger smittet pasienter med neurosyphilis (en bakterieinfeksjon i hjernen) med malariaviruset, i håp om at den kraftige – og ofte dødelige – feberen skulle drepe bakteriene. Mange døde av denne “behandlingen”.

Fjerning av organer

Tidlig på 1900-tallet trodde doktor Henry Cotton at psykiatriske lidelser kom som følge av bakterieinfeksjoner i kroppens indre organer. Dermed var svaret enkelt; vi skjærer ut organene! Og det gjorde de. Henry Cotton og hans medhjelpere fjernet rutinemessig alle tenner fra pasientene sine, og opererte også ut milten, tarmen, livmoren og eggstokkene fra sine pasienter.

Tvungen sterilisering

Enkelte leger og psykiatere trodde masturbering førte til schizofreni. Da var svaret enkelt; sterilisering! Kjønnsorganer, testikler, og noen ganger også hele penis ble fjerntet fra pasientene for å stanse den gudeløse handlingen. Dermed skulle altså pasientene bli friske…

Transorbital lobotomi

Kanskje den mest kjente og grusomme behandlingen fra gamle dager. Den transorbitale lobotomien var en fryktet “behandling” som gjorde pasientene om til zombier. En skarp gjenstand ble hamret gjennom øyet og inn i hjernen. Deretter rørte de rundt for å ødelegge deler av hjernen til pasienten. Dette gjorde de mer rolige, og ble derfor ansett som en effektiv terapiform.

I begynnelsen brukte de et borr for å drille inn i hjernen og ødelegge deler av den, slik at pasienten mistet sin personlighet og ble en rolig “grønnsak”. Men fordi denne operasjonen krevde et operasjonsrom og var komplisert, fant en nevropsykiater ved navn Freeman opp en enklere metode. Hvorfor ikke bare hamre en ishakke gjennom øyet på pasienten?

Og ja, det var ekstremt smertefullt, selv om pasienten ble bedøvet.

Kommentarer

kommentarer

Leo Lunde

Leo er personen bak Creepysaker.no, og har en lidenskap for det overnaturlige, paranormale, og sjokkerende. Hvis du kunne vært flue på veggen hos Leo ville du sett han grave gjennom obskure nettsider på jakt etter merkelige nyheter og historier. Han har også en interesse for det okkulte og identifiserer seg selv som en filosofisk satanist.

0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tror du vil like disse

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format