Det hender at besøkende på Frammegården stikker av før klokken slår midnatt


huset2 (1)

Frammegården sies å være Sveriges mest hjemsøkte gård.

I skyggen av en utslitt maistang ligger en nesten 300 år gammel gård i utkanten av Värmland i Sverige. Allerede etter å ha satt første fot på det knirkende gulvet kan man forstå hvorfor noen har kalt dette for ondskapens bolig og et åsted for onde ånders maktspill. Historien om Frammegården i Skillingmark er både mørk og tragisk.

Hvem, eller hva, er det som hjemsøker den gamle gården fra 1700-tallet? En ting er sikkert: veldig mange har møtt døden der, og det er ikke uten grunn at rommet som sies å være mest hjemsøkt kalles for “likrommet”.

Det sies nemlig at det i løpet av Frammegårdens 300 år lange historie har vært et stort antall syke og gamle mennesker som har tatt kvelden på den gamle gården.

Bildegalleri

Populær attraksjon

Den forrige eieren, Kerstin Eriksson, forteller at hun sjelden var alene på gården selv om det ikke fantes et annet menneske der. Hun døde på 40-tallet, og gården tilhører i dag Skillingmark kommune, slik Kerstin ønsket seg i testamentet sitt.

Det blir regnet for å være Sveriges mest hjemsøkte hus, og er en populær attraksjon for spøkelsesjegere og andre på jakt etter et møte med det overnaturlige. De som vedlikeholder gården ønsker å bevare den så godt som mulig for å respektere testamentet til Kerstin Eriksson, og ikke minst alle åndene som holder til der.

Mange vil overnatte her, men det hender at besøkende stikker av innen klokka slår midnatt, sier Mats Olsson som hjelper til med å ta vare på gården.

Han har blitt en slags uoffisiell ekspert på alle historiene og legendene om huset, akkurat som sin far Edvard var før han. Begge generasjonene har opplevd sin dose uforklarlige fenomener og skremmende hendelser i huset.

Døde under mystiske omstendigheter

En god del barn har mistet livene sine her. En av historiene forteller om en sørgende kvinne som fremdeles sitter med sitt dødfødte barn i fanget. Noen føler det er svært ubehagelig å være i nærheten av sengen, og andre har hørt barnegråt fra andre etasje, forteller Mats.

Frammegården i Värmland
Frammegården i Värmland

På veggene rundt om i huset henger det flere gamle fotogravier fra gamle dager på Frammegården. Det finnes også to malerier fra 1865 til minne om barna Kjerstin Eriksdotter og Nils Eriksson, fire og to år gamle, som døde under mystiske omstendigheter.

Det sies at de ble stengt inne på et lite rom i øverste etasje, hvor de døde av sult og tørst. I følge historien skal de to ha blitt begravd i kjelleren, og det kan være derfor mediumet Benny Rosenqvist sier han møtte noe riktig forferdelig der nede.

Det var nok den verste, mest gjennomtrengende ondskap jeg har møtt i hele mitt liv, forteller Benny.

Mats Olsson har en egen teori om hvorfor barna døde.

På den tiden kunne man tro at utviklingshemmede barn var besatte av djevelen. Da var det ikke uvanlig at barna ble holdt hemmelige, eller i verste fall ble drept.

Vitne til en uforklarlig hendelse

Om det er gjenferdene etter de to barna som hjemsøker huset er vanskelig å slå fast med sikkerhet, men et forsøk ble tidligere i år utført av L.T.G.S – et svensk spøkelsesjegerteam, som bruker toppmoderne teknologi for å undersøke paranormale fenomener. De overnattet to netter på gården, å spilte inn flere timer med lyd og video.

Om det nu är barnens osaliga andar som gör sig påminda i huset är så klart omöjligt att fastställa, men ett försök gjordes tidigare i år av L.T.G.S., ett svenskt spökjägarteam som använder sig av toppmodern teknik för att undersöka paranormal aktivitet. De tillbringade två nätter på gården, och spelade in otaliga timmar ljud och video.

De stilte blandt annet opp en badeball ved døråpningen til rommet der barna skal ha mistet livet. De oppholdt seg hele tiden i underetasjen med infrarøde kameraer som overvåket døråpningen. Tanken med eksperimentet var å se om barna kom til å leke med ballen.

Etter fire timer uten noen bevegelser eller lyd, ser man tydlig hvordan ballen sparkes inn i det lille rommet av en ukjent kraft. Det var ingen gjennomtrekk der, og når vi forsøkte å få ballen til å flytte på seg ved å hoppe å trampe i gulvet skjedde det ingenting, sier Tony Martinsson fra L.T.G.S.

Hekser

Utover de som har mistet livet i selve huset har gården også en annen makaber legende. Det sies nemlig at Frammegården ble bygd på en plass som ble brukt til å henrette hekser i Värmland på 1600-tallet. De som ble anklagt for å bedrive hekseri ble brutalt halshogd, og i noen tilfeller ble de brent levende.

På innsiden av huset finnes det møbler og eiendeler som er flere hundre år gamle, og de fleste tingene har en myte knyttet til seg. For eksempel spinetten i øverste etasje, et slags piano som sies å skremme gjester ved å spille av seg selv.

Og kanskje det er husets usynlige vaktmann som sitter i den antikke gyngestolen å gynger i takt til musikken som en gang kunne høres i rommet? Og hvem er det som alltid flytter på de gamle tøfflene som aldri blir stående stille på samme plass?

Frammegården i Värmlänskogen er ikke et sted for de med svake nerver, og den som våger seg inn på gården kommer ikke til forbli samme person etter et besøk.

Personlig ville jeg aldri ha overnattet der, sier Mats Olsson.

Se del 1 av L.T.G.S sine undersøkelser på Frammegården. Del to finner du under.

Del 2

Kommentarer

kommentarer

Leo Lunde

Leo er personen bak Creepysaker.no, og har en lidenskap for det overnaturlige, paranormale, og sjokkerende. Hvis du kunne vært flue på veggen hos Leo ville du sett han grave gjennom obskure nettsider på jakt etter merkelige nyheter og historier. Han har også en interesse for det okkulte og identifiserer seg selv som en filosofisk satanist.

0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tror du vil like disse

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format