Den Brune Mannen går igjen på Sande gamle prestegård


den brune mannen
den brune mannen
Sande gamle prestegård. Foto: Youtube

På Sande gamle prestegård i Vestfold går en brunkledd skikkelse hvileløst omkring uten å kunne tilgi seg selv. Den brune mannen har blitt sett og hørt av utallige innbyggere i Sande de siste 200 årene.

Historien blir flittig fortalt blandt Sandesokninger. Det som gjør denne historien så spesiell er at den ikke har forandret seg gjennom årene slik andre lokale myter ofte gjør fra generasjon til generasjon. Det må vel tyde på at noe virkelig foregår her? Les sagnet om Den Brune Mannen under, å døm selv.

den brune mannen
Inne på Sande gamle prestegård. Foto: Youtube

Den Brune Mannen

Historien om presten Hans Daniel Hammer (1749-1812) startet da han ikke ønsket å konfirmere en gutt. I dag høres dette kanskje latterlig ut, men på den tiden var det en sosial katastrofe å ikke bli konfirmert. Ble man ikke det, kunne man heller ikke bli gift eller starte et voksenliv.

Den unge gutten, tung til sinns, vandret ned til Sandeelva, der han druknet seg selv i fortvilelse. Etter dette fikk ikke presten ro i sjela, og derfor går han igjen på den gamle prestegården.

På prestegården er det spesielt i rommet Blåsalen, eller det blå rommet som det også kalles, der han har blitt sett mest. For de lokale har det vært en “manndomsprøve” å forsøke å sove en natt på dette rommet. Ville du gjort det?

den brune mannen
Sande gamle prestegård på natta. Foto: Youtube

De som jobber eller har jobbet på den gamle prestegården i Sande forteller om juletreet som dag etter dag veltet på gulvet. Det skal ha vært en trapp der juletreet pleide å stå, slik at treet stod i veien for den brune mannen som ferdes ned trappen. Flere sier de har sett gjenferdet etter presten, og han han har vært ikledd en svart kappe og hvit krage.

Også flere av sogneprestene som har bodd på den gamle prestegården sier de har hørt skritt, stønning og uforklarklige ting i huset.

Rundt påsketider for noen år siden opplevde innbyggere at den brune mannen vandret gjennom sentrum, opp til kirketårnet, og at bjellene begynte å ringe i kirketårnet på natta. Det er også på denne kirkegården at graven til Hans Daniel Hammer ligger. Derfor går det rykter om at den brune mannen ikke lenger holder seg på den gamle prestegården.

Har du vært på Sande gamle prestegård, eller sett noe til den brune mannen? Fortell oss i kommentarfeltet!

Se videoen under. Tidligere kultursjef i Sande kommune, Fred Fredriksen, forteller sagnet om den skyldbetyngede presten, supplert av bedriftselektriker Odd K. Arntzen som har en egen opplevelse å vise til.

Historien ble først sendt inn av en leser som ønsker å være anonym. 

Lesernes historier

Kommentarer

kommentarer

Leo Lunde

Leo er personen bak Creepysaker.no, og har en lidenskap for det overnaturlige, paranormale, og sjokkerende. Hvis du kunne vært flue på veggen hos Leo ville du sett han grave gjennom obskure nettsider på jakt etter merkelige nyheter og historier. Han har også en interesse for det okkulte og identifiserer seg selv som en filosofisk satanist.

0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tror du vil like disse

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format