Hvorfor A Serbian Film ble forbudt i Norge

Greit, så skal jeg innrømme at storfilmer som The Avengers har en viss publikumsapell. Faktisk skal jeg gå så langt som å si at jeg forstår hvorfor mange ønsker å se disse filmene på kino. Men, ærlig talt, jeg foretrekker filmer som er så motbydelige, ekle, tankevekkende og forferdelige at det ville fått Frankenstein til å vri seg i grava.

Når det kommer til skrekkfilm ønsker jeg faktisk å føle et visst ubehag når jeg ser de. Det handler om at filmen vekker noe latent i meg, et behov for fryktinngytende eller magevrengende innhold. Det er ikke noe vi ser særlig mye til i dagens filmer. Med unntak av Raw har det vært langt mellom filmer som har gitt meg gørrfølelsen. Derfor bestemte jeg meg for å skrive om en  film som ikke lar deg slippe unna.

Tross alt er det en grunn til at 18 års aldersgrense pleide å være et kvalitetstempel for god skrekkfilm. Det var før innvoller ble bytta ut med jumpscares. Hvis du er som meg, og du savner tiden da filmer virkelig tok seg tid til å skremme deg med ubehagelige og kraftfulle scener og handling, så er A Serbian Film en film du bør se.. Men jeg vil ikke anbefale deg å se den!

A Serbian Film (2010)

Dette er en film jeg faktisk ikke vil at du skal se. Ikke fordi jeg vil frarøve deg muligheten til å se en god film, men fordi jeg vil spare deg for den lidelsen det er å se A Serbian Film. Ikke misforstå; dette er en fantastisk, genial, gjennomtenkt film.

Det er en film som utrykker alle kunstneriske og banale idéer om hvor jævlig en film kan være. Jeg har aldri blitt så hardt truffet av en film i mitt liv, som jeg ble av denne. Ikke fordi jeg ble rørt, eller syns musikken var fantastisk, eller fordi jeg skvatt annethvert minutt.

Nei, denne filmen traff meg fordi jeg holdt på å kaste opp flere ganger. Den gjorde meg rett og slett så uvel at jeg flere ganger måtte si høyt til meg selv; «det er en film!». «Dette er ikke virkelig!»

Men så kom neste scene, og igjen følte jeg den håpløse trangen til å snu meg vekk. Til å ikke se. Jeg vil ikke. Ikke mer. Jeg kan ikke huske sist en film fikk meg til å føle noe så sterkt. Føle at jeg snart ikke klarer mer.

A Serbian Film er med god grunn forbudt i flere land, deriblant i Norge, på grunn av nekrofili, fremstilling av barnepornografi, og voldtekt. Dette er naturligvis ikke ekte, men den grafiske fremstillingen var så realistisk og bestialsk at Filmtilsynet i Norge ikke hadde noe annet valg enn å forby filmen.  Se den på eget ansvar.

Filmen har blitt forbudt i Spania, Tyskland, Australia, New Zealand, Malaysia, Singapor, Norge, og Sør-Korea.

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer